gyy
Hagyományteremtő céllal adott át elismeréseket szerkesztőségünk
gíí

Az Irodalmi Magazin megjelenésének 10. évfordulója alkalmából szerkesztőségünk díjat alapít. Az Irodalmi Magazin-díjat minden évben olyan szerzőinknek szeretnénk átadni, akik a folyóirat irodalomtudományos ismeretterjesztő célkitűzéseire figyelemmel  kiemelkedő teljesítménnyel, magas színvonalú konferencia-előadásokkal, beszélgetésekkel, tanulmányokkal és szépirodalmi esszékkel ajándékozták meg a Magazin olvasóit, konferenciáinak résztvevőit, hallgatóit.

Folyóiratunk kiemelt feladatának tekinti, hogy az irodalomtudomány legfrissebb kutatási eredményeit közvetlenül csatornázza be a köz- és a felsőoktatás tudásközvetítő munkájába. E feladat teljesítésében akkor lehetünk sikeresek, ha az összeállításainkban megjelenő írások úgy tesznek eleget a legmagasabb színtű szakmai elvárásoknak, hogy egyszersmind a tudományos terminológiában kevésbé jártas olvasók számára is hozzáférhetőek maradnak. Az Irodalmi Magazin szakmai koncepciójának fontos célkitűzése még, hogy az egyes irodalmi életművek és témák tudományos feldolgozása mellett a kortárs író-társadalmat is megihlessük, reflexióra késztessük egy-egy kedvenc mű vagy meghatározó olvasási élmény kapcsán; e törekvésünknek ad teret minden lapszámukban a tudományos diskurzust átszövő inspirációs rovatunk.

Minden évben két díjról dönt majd a szerkesztőség, így mind a tanulmány tudományos, mind pedig az inspirációs esszé jellemzően szépirodalmi műfajában egy-egy jeles szerzőnk elismerésére egyaránt lehetőségünk nyílik.

Idei díjainkat Nagy Márta keramikus, porcelántervező iparművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi tanára tervezte és készítette.

A 2023-as díjazottakra az Irodalmi Magazin ünnepi tudományos konferenciáját követő ünnepségen derült fény április 19-én, a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös-termében.

A 2023-as év egyik díjazottja Balogh Piroska irodalomtörténész.
Balogh Piroska az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet habilitált egyetemi docense, az MTA doktora. Magyar, történelem és latin szakos egyetemi diplomát
szerzett, majd PhD-fokozatot magyar irodalomtörténetből. Kutatási területe: a 18–19. századi esztétikatörténet, magyar irodalomtörténet, neohumanizmus, magyarországi neolatin irodalom, korabeli tudományos kapcsolatrendszer, tudománykoncepciók, valamint a korszak kánon- és kritikatörténete.
Szerzőnk a tavalyi év során tanulmányokat közölt Kert című összeállításunkban Kert, Kertkép(zet)ek a 18. század második felének magyarországi lírájában, valamint Petőfi-számunkban Töprengések a Felhők felett címmel. Csokonai című összeállításunkban Molnár Krisztina, folyóiratunk főmunkatársa A tudós poéta címmel készített vele interjút.

Szintén a 2023-as év díjazottja Bánki Éva, író, költő, irodalomtörténész.
Bánki Éva egyetemi docensként kreatív írást és világirodalmat tanít a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Magyar nyelv és irodalom – portugál nyelv és irodalom szakos egyetemi diplomát szerzett, majd PhD-fokozatot világirodalomból. Kutatási területe: a középkori irodalom, a világirodalom, illetve a krimiirodalom.
Szépirodalmi Figyelő- és Szépírók-díjas prózaíró, József Attila-díjas alkotó.
Szerzőnk Petőfi és Csokonai összeállításainkban közölt inspirációs esszét.

Szeretettel gratulálunk Balogh Piroskának és Bánki Évának!

Az Irodalmi Magazin 10. születésnapja alkalmából rendezett ünnepség - benne a díjátadóval - visszanézhető YouTube-csatornánkon.