Kedves Olvasó!

Hozhatunk-e helyes döntéseket környezetünk konfliktusainak nyomása alatt és tudásunk korlátozottsága ellenére? Hogyan viselhetjük el, ha válságos helyzetünkben eltaszít magától az, akinek védelmeznie kellene?
Lapszámunk a kiterjedt szakirodalomhoz képest is új szempontú értelmezésekkel, továbbá a Bánk bán-kutatás legújabb eredményeinek összegzésével, az alkotás előadás-történetének és különféle művészeti feldolgozásainak bemutatásával, valamint szépírók és magyartanárok drámaélményeinek megosztásával kínálja erkölcsi megfontolások sorát Katona József klasszikusának újrafelfedezéséhez.
Foglalkozunk a szöveg nyelvi átdolgozásaival, oktatásának korszerű módszereivel és a tragédia nemzeti identitásunkban betöltött szerepével. Mivel pedig egymás dialógusokban történő megértésének és kapcsolataink lelkiismeretes alakításának felelőssége csak személyes tapasztalatokon keresztül válhat kulturális örökséggé, a szakmai áttekintés mellett szövegválogatással is a részletekben elmélyedő olvasás értékére hívjuk fel a figyelmet.
Kiadványunk a korabeli és klasszikus illusztrációktól a legmodernebb vizuális feldolgozásokig, a színházi, opera- és filmadaptációk jelenetfotóitól a meseátiratok varázslatos képi világáig kalauzol.

Legfrissebb lapszámok

jd
Irodalmi Magazin - 2024/1.
kertes
Irodalmi Magazin – 2023/3.